Shadow

Studien foreslår tiltak for å styrke plantehelsesystemet i Burundi

[ad_1]

Stabilitet (2022). DOI: 10.3390/su142114293″ width=”800″ height=”530″/> Interaksjoner mellom interessenter i Burundis plantehelsesystem identifisert av 68 deltakere involvert i tre workshops. Kreditt: Bærekraft (2022). DOI: 10.323214

En studie ledet av CABI har foreslått syv viktige skritt å ta for å styrke Burundis plantehelsesystem (PHS) og dermed bidra til å forbedre landets matsikkerhet og mulighet til å få tilgang til markeder.

Forskningen, publisert i tidsskriftet Sustainability, fant at på det tidspunktet en vurdering ble utført, viste Burundis PHS utilstrekkelig kapasitet til å betjene bønder og utilstrekkelig kapasitet til å diagnostisere planteskadegjørere som kan påvirke avlinger og levebrød.

Studien ble også utført sammen med kolleger fra Institut des Sciences Agronomiques du Burundi (ISABU).

Forslag til inngrep

Syv brede intervensjoner er foreslått for raskt å styrke Burundis PHS og inkluderer kobling av plantehelsepolitikk, prosesser, planlegging og budsjettering til FNs bærekraftsmål (SDGs) – spesielt SDG2: Zero Hunger.

Andre anbefalinger inkluderer levering av tilstrekkelig plantehelseutstyr og infrastruktur og levering av god kvalitet og rimelige skadedyrkontrollprodukter, diagnostiske verktøy og andre landbruksprodukter.

Landbruket i Burundi sysselsetter 84 % av den yrkesaktive befolkningen, gir 95 % av matforsyningen og bidrar med nesten 40 % til landets bruttonasjonalprodukt. Den står også for mer enn 90 % av valutainntektene og er hovedleverandøren av råvarer til agroindustrien.

Landbruksproduktiviteten i Burundi er imidlertid hemmet av flere problemer, inkludert skadedyr og sykdommer, sporadiske tørker og flom, begrensede penger til innsatsvarer som gjødsel og plantevernmidler, og ineffektiv bruk av vannressurser.

Det er også hemmet av landfragmentering, mangel på kontanter og kreditt blant småbønder, og begrenset tilgang til forsknings- og utvidelsestjenester.

Plantestøtte

For å svare på utfordringer som hindrer jordbruksproduktiviteten i Burundi, introduserte CABI Plantwise-programmet.

Plantwise har allerede utdannet mer enn 100 planteleger, som gir råd av høy kvalitet til bønder i rundt 50 planteklinikker. De hjelper spesielt bønder ved å diagnostisere plantehelseproblemer på riktig måte og anbefale hvordan de effektivt kan håndtere dem mer effektivt.

Bønder fra andre Plantwise-land har dratt nytte av opptil 30 % økning i avlingsproduksjonen. Ambisjonen er å ha en lignende innvirkning i Burundi.

Burundis departement for miljø, landbruk og husdyr (MINEAGRIE) har som mål å bygge kapasiteten til minst 300 av kommunens 1000 eksisterende landbruksarbeidere som planteleger i løpet av de neste tre årene.

Dr. Willis Ochilo, en hovedforfatter av forskningen, sier at “funksjonelle plantehelsesystemer har vært integrert i å dempe bevegelsen av ikke-innfødte organismer, skadedyr og sykdommer innenfor og mellom land gjennom handel.”

“I noen land, inkludert Burundi, vet imidlertid utøverne lite om plantehelse og andre støttesystemer, som er integrert i landets evne til å produsere nok mat til folket og for potensiell eksport.

“Forståelsen vi nå har av Burundis plantehelsesystem vil bidra til å planlegge og implementere tiltak for også å forbedre regional økonomisk og miljømessig stabilitet, samt handelsforbindelser med andre land.”

Mer informasjon:
Willis Ndeda Ochilo et al, Vurdering av Burundis plantehelsesystem: hva det er, hvem som betyr noe og hvorfor, bærekraft (2022). DOI: 10.3390/su142114293

sitering: Studie foreslår tiltak for å styrke Burundis plantehelsesystem (2022, 3. november) hentet 3. november 2022 fra https://phys.org/news/2022-11-burundi-health.html

Dette dokumentet er underlagt opphavsrett. Med unntak av enhver rettferdig avtale for studier eller private forskningsformål, kan ingen del reproduseres uten skriftlig tillatelse. Innholdet er kun gitt for informasjonsformål.

[ad_2]